Gdy lubisz siebie, lepiej się odżywiasz
14 sierpnia 2006, 12:44Nowe badania wskazują, że kobiety akceptujące swoje ciała odżywiają się zdrowiej niż panie, które chcą coś w sobie zmienić.
Poczuj komórkę
28 listopada 2007, 22:58Co można uzyskać dzięki inteligentnemu stosowaniu wibracji telefonu komórkowego? Okazuje się, że całkiem sporo – komórka będzie w stanie oszukać ludzkie zmysły. Możliwości takie ma system Shoogle, zaprezentowany przez badaczy z Glasgow University, który łączy pomiar przyspieszenia oraz precyzyjne dawkowanie wstrząsów z dźwiękami wydawanymi przez głośnik.

Dla miejskiego komandosa
12 stycznia 2009, 23:05Swoją obecność na targach CES zaznaczył też szwajcarski Victorinox, znany z produkcji... noży. Firma pokazała jednak coś, co jak najbardziej mieści się w pojęciu elektroniki konsumenckiej.

Kiedy otyłość ratuje życie
12 lutego 2010, 11:34Zapinający pasy otyli mężczyźni – ze wskaźnikiem masy ciała wynoszącym między 35 a 50 – o 22% rzadziej giną w potencjalnie śmiertelnych wypadkach samochodowych niż zapięci w pasy mężczyźni z niedowagą (BMI od 15 do 18,4).

Namierzanie dzięciołów z kosmosu
20 grudnia 2010, 09:26Naukowcy z University of Idho pracują nad techniką monitorowania i zliczania dzięciołów z przestrzeni kosmicznej. Dzięki zlokalizowanemu np. na satelicie laserowemu wysokościomierzowi są w stanie przewidzieć, w jakiej części stanowych lasów żyją ptaki.

IBM wycofuje się z projektu Blue Waters
10 sierpnia 2011, 10:38IBM zrezygnował z uczestnictwa w rozpoczętym w 2006 roku Blue Waters - projekcie, którego celem jest stworzenie superkomputera o wydajności liczonej w petaflopsach

Rośliny doprowadziły do zlodowaceń pod koniec ordowiku?
1 lutego 2012, 12:49Wg naukowców z Uniwersytetów w Exeter i Oksfordzie, pojawienie się 470 mln lat temu pierwszych roślin wywołało reakcję łańcuchową w postaci serii zlodowaceń.

Wirusowy niby-paradoks
3 października 2012, 14:46Ludzki adenowirus 36 (Ad-36) prowadzi do wzrostu masy ciała, ale jednocześnie chroni zarażonych przed cukrzycą typu 2.

Pomijanie śniadania zwiększa ryzyko zdarzeń sercowych
23 lipca 2013, 11:25Mężczyźni, którzy regularnie pomijają śniadanie, są bardziej zagrożeni zawałem lub śmiertelną chorobą niedokrwienną serca.

Witamina E z oleju rzepakowego szkodzi płucom
22 maja 2014, 10:40Najnowsze studium naukowców z Northwestern University pokazało, że wpływ zdrowotny witaminy E różni się znacznie w przypadku poszczególnych tokoferoli. O ile gamma-tokoferol, który występuje w olejach sojowym, kukurydzianym i rzepakowym, wiąże się pogorszeniem funkcji płuc u ludzi, o tyle alfa-tokoferol z oliwy i oleju słonecznikowego działa dokładnie odwrotnie.